ik ben adhd en dit is wat ik jou wil vertellen

Hoi allemaal, mijn naam is adhd. Ik sta bekend om mijn gebrekkige focus, mijn drang om te bewegen en mijn impulsiviteit. Niet iedereen heeft mij bij zich, maar ik beloof je dat als ik bij jou ben, ik er ook altijd voor je zal zijn. Waarom ik er ben weet ik zelf ook niet altijd precies. Misschien ben ik er omdat je vader of moeder mij ook heeft, maar misschien ben ik er ook gewoon alleen maar omdat dat nu eenmaal zo is.666413e6944c70d37d713164994d1afe

Ik ben je grootste frustratie maar ik ben ook je beste vriend.
Ik ben je grootste valkuil maar ik ben ook je beste kwaliteit.

Ik zorg ervoor dat jij altijd wil blijven bewegen, dat je veel te hard en veel te snel praat en dat je soms heel moeilijk uit je woorden kunt komen maar ik zorg er ook voor dat jij heel snel kunt denken, altijd wel een grapje kunt verzinnen en van vrijwel alles enthousiast kunt worden. Ik help jou om extra van dingen te kunnen genieten, om spontaan te zijn en om steeds opnieuw door te zetten.

Ik ben adhd, ik doe mijn best om je niet al te veel tot last te zijn want eigenlijk wil ik gewoon heel graag een stukje van jou zijn. Ik vind het heel erg jammer om te zien dat je boos op me bent als ik er weer eens voor gezorgd heb dat je dingen hebt gezegd die je beter niet had kunnen zeggen en ik vind het nog veel erger om te horen dat je zegt dat je wenst dat ik er nooit was geweest.
Ik weet dat ik je soms tot last ben, dat het door mij komt dat mensen jou soms vreemd aankijken, dat je door mij per ongeluk dingen kapot maakt en dat je door mij altijd alleen hebt moeten zitten toen je nog op school zat. Dat spijt me heel erg, maar vergeet asjeblieft niet dat ik ook goede dingen voor je heb gedaan want misschien komt het wel door mij dat je met zoveel passie je werk kunt uitvoeren, dat je ergens 100% voor kunt gaan en dat je intuïtie zo sterk is, want ben eerlijk: jij hebt de dingen om je heen echt wel sneller door dan de meeste anderen.

Weet je, ik doe het ook niet expres. Ik heb hier ook niet voor gekozen. Ik weet dat je soms ongelukkig van mij wordt, maar ik kan daar niks aan doen. Ik ben nu eenmaal adhd en ik ben zoals ik ben. Als ik een wens zou mogen doen, dan zou ik wensen dat je me accepteert voor wie of wat ik ben. Gewoon een klein stukje van jouw persoonlijkheid.
Ik maak onderdeel uit van jouw bestaan, niet meer en niet minder dan dat. Zie niet alleen wat je door mij niet kunt, maar zie asjeblieft ook wat je door mij wel kunt.

Wat zou het mooi zijn als wij op een dag samen door één deur kunnen gaan en dat jij heel misschien net zo trots op mij kunt zijn als dat ik altijd al op jou ben geweest.

Lieve groetjes,
jouw adhd.

73 gedachtes over “ik ben adhd en dit is wat ik jou wil vertellen

  1. Dankjewel voor je lieve complimentje sas, dat vind ik fijn om te lezen. Ik heb zelf nog getwijfeld of ik die laatste zin erin liet staan of toch eruit zou hlaten, maar nu ik dit lees van jou ben ik blij dat ik hem erin heb laten staan 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat vervelend om te horen voor je, maak je geen zorgen hoor, ik heb die band ook nog lang niet, maar mijn adhd wilde dit even vertellen, wat niet is kan nog misschien komen he, dat zou leuk zijn. Welke medicatie krijg je nu? Hopelijk gaat het snel beter en gaat de medicatie nog doen wat die moet doen. Want er is niks zo vervelend als je zoveel last van bijwerkingen hebt door medicatie!

    Like

  3. Die medicatie ken ik niet, is dat adhd medicatie?? Wat heftig die bijwerkingen die je ervan krijgt… Moet je die medicatie slikken of zijn er nog andere opties die je eventueel kunt gebruiken?

    Like

  4. Het is officieel een anti depressiva maar wordt ook ingezet bij ADHD… Ik slikte eerst methylfenidaat en dat werkte, helaas viel ik er wel heel erg door af en dat kon ik niet gebruiken… Voor nu moet ik even doorzetten, na 2/3 weken moet ik wat kunnen merken

    Geliked door 1 persoon

  5. Wat een goed verhaal! Ik snap heel goed dat zo’n brief niet alle problemen oplost, maar ik heb wel het gevoel dat er een raam opengaat en frisse lucht binnenkomt.

    Geliked door 2 people

  6. Dankjewel Rob, Fijn ook die zonnige groet, die kunnen we hier wel gebruiken na meer dan een week met alleen maar regen, mist en onweer.

    Like

  7. Dankjewel voor je compliment Kaya, dat vind ik fijn om te lezen. Het lost inderdaad niet alle problemen op, maar het opschrijven op deze manier voelde wel goed om te doen.

    Like

  8. Wouw wat mooi geschreven zeg !! .. Ik weet nu 2 jaar ongeveer dat ik adhd heb ..maar heb het nog niet geaccepteerd. Soms begrijp ik me zelf niet , dus laat staan dat iemand anders mij snap…

    Geliked door 1 persoon

  9. Wat fijn dat je je ADHD even aan het woord hebt gelaten. En wow…. wat een mooi stuk. Nu kan ik lekker bijdehand een opmerking maken (zoals ik altijd doe en soms vind ik mezelf dan ook nog grappig), maar ik wil eigenlijk alleen zeggen… wow. Wat is jouw ADHD mooi en begaan, zelfs op de tegendraadse momenten.

    Geliked door 1 persoon

  10. Dankjewel farah voor je leuke reactie. Het klopt wat je zegt, ik hoop dat onze maatschappij iets toleranter gaat worden voor mensen die een beetje afwijken van de norm zodat er meer naar de talenten word gekeken in plaats van naar de gebreken. 🙂

    Like

  11. Dankjewel voor je lieve compliment Daniëlle, dat vind ik echt leuk om terug te lezen. Ikzelf vond het heel erg fijn om deel te nemen aan de adhd groepstraining, gewoon anderen ontmoeten enzo, heeft me echt een stukje verder geholpen in de acceptatie enzo!

    Like

  12. Dat heb k ook gedaan , in het begin.. Alleen ik merk nu steeds dat ik tegen dingen aanloop. Heb een hoop geleerd .. En ik weet dat ik er nog niet ben.. Maar dat komt wel goed.. En zeker jou blogs.. Doen goed👍

    Geliked door 1 persoon

  13. Heel mooi geschreven! Ik heb zelf ADD en mijn zoontje ADHD. Ik zeg ook altijd dat het geen aandoening is maar een ander type mens. Dat sommige eigenschappen in onze supergeorganiseerde maatschappij niet zo handig zijn ligt net zo goed aan die maatschappij als aan ons.

    AD(H)D’ers zijn vaak briljante en grappige, creatieve out of the box denkende geesten die de wereld kunnen veranderen, maar dat vaak vergeten omdat ze te afgeleid zijn 😂😂.

    We zijn nu aan het kijken naar medicatie, en dan een versie die hij in kan nemen als het nodig is maar kan laten staan als het niet hoeft. Op school is het handig als hij zich beter kan concentreren want daar onderpresteert hij momenteel (iq van 122 maar scoort ondergemiddeld), maar in het weekend kan hij gewoon zichzelf zijn. Ja, we worden er soms een beetje gek van maar we hebben wel de grootste lol, en daar gaat het uiteindelijk toch om?

    Het zou fijn zijn als hij (en ikzelf ook) leert om te gaan met de uitdagingen (zoals hoe je cruciale dingen niet vergeet) en de positieve eigenschappen leert te omarmen en in te zetten. Dan komt hij er wel. 👍

    Geliked door 1 persoon

  14. Dankjewel voor je reactie Erwin, ik ben het met je eens: onze maatschappij is niet echt helemaal ingesteld op mensen waarbij de hersenen iets “anders” werken, dat is een beetje jammer. Succes met de zoektocht naar datgene dat het beste is voor jullie zoontje met de medicatie enzo, dat zijn moeilijke keuzes om te maken lijkt me! Mooi om te lezen dat jullie hem in het weekend gewoon laten zijn wie die is, ik denk dat dat heel goed voor hem is :)! Wat goed ook dat jullie zoveel begrip voor hem hebben en jijzelf weet door je ADD natuurlijk zelf ook een beetje hoe het voelt, dan kun je het allemaal toch net iets beter aanvoelen denk ik, succes!

    Like

  15. Geweldig! Ikzelf heb het niet, maar mijn zoontje van 11 wel. Idd, hij heeft al vaak alleen gezeten op de gewone school, was onbegrepen en onbemind, vaak door kinderen, maar ook door hun ouders en de leerkrachten. Hij werd bijvoorbeeld zelden of nooit uitgenodigd op verjaardagspartijtjes. Omdat hij ook ASS heeft, zit hij nu op een speciale school, waar het wel beter gaat. En hij is heel vaak grappig en altijd spontaan. Door zijn impulsiviteit is hij ook heel eerlijk, vooral dan over zijn gedacht over iets of iemand. Dat kan al eens vervelende situaties opleveren, maar ook super grappige. Wij kennen hem zoals hij is, met zijn gebreken en met zijn kwaliteiten. En ondertussen hebben wij zijn ADHD ook aanvaard. Momenteel is hij nog wat naïef, hij weet wat hij heeft, maar beseft nog niet echt dat sommige dingen daardoor komen. Ik hou dit tekstje bij, als hij oud genoeg is en het beter begrijpt, laat ik het hem lezen. Bedankt! Ik vind het super!

    Geliked door 1 persoon

  16. Wat een mooie reactie heb je hier geschreven Caroline, dankjewel! Gelukkig dat het nu beter met hem gaat, dat is ook niet niks: ADHD en ASS, jeetje! Ook voor hemzelf en wat goed dat jullie hem gewoon kennen zoals die is en dat ook aanvaarden, denk dat dat het mooiste is dat je als ouders aan je kind kan meegeven. Wat bijzonder om te lezen dat je mijn tekstje aan hem laat lezen als die oud genoeg is, dat vind ik echt een enorm compliment! Dankjewel!

    Like

  17. Zo mooooi! Ik heb ADD en ik doe daar best mysterieus over. Zelfs een beetje hypocriet: ik houd een blog bij over mijn kinderen met ASS en predik verdraagzaamheid en openheid, maar zelf zal ik zelden toegeven dat ik ADD heb. Ik heb er nog net zoveel van leren houden. En door het lezen van jouw tekst besef ik: hoog tijd dat ik nog wat meer ga doen!

    Geliked door 1 persoon

  18. Wauw Karolien, jeetje bedankt voor je compliment!! Ik denk inderdaad dat het heel goed is om je ook te realiseren welke krachten je eruit kunt halen want je hebt het toch of je het nu wil of niet, en de nadelen heb je er ook van dus dan kun je maar beter ook bewust zijn van de voordelen. Hoewel dat natuurlijk niet altijd even gemakkelijk is hoor!!

    Like

  19. Heel mooi geschreven en ook heel herkenbaar!!
    Heb zelf de diagnose pas een week geleden gekregen maar wist het zelf eigenlijk wel al langer. Alleen de laatste tijd waren er steeds meer dingen waar ik tegenaan liep met werk en prive. Dat was vooral de rede waarom ik hulp ben gaan zoeken.
    Nou heb ik al veel zelf onder controle maar mijn grootste struikelblokken zijn niet af te leren maar wel te behandelen met medicatie. Nou moet ik voor mezelf de afweging maken of ik hier aan wil beginnen, een moeilijke keuze moet ik zeggen.
    Over anderhalve week mijn volgende afspraak bij de psycholoog, dus nog even de tijd om na te denken.

    Geliked door 1 persoon

  20. Hallo druktemaker, bedankt voor je fijne reactie! Heel veel succes bij de psycholoog. Lastige keuzes om te maken denk ik! Ik vond het allemaal tenminste best lastig toen nadat ik mijn diagnose had gekregen. Ik wilde gewoon eigenlijk sowieso geen medicatie slikken omdat ik gewoon een control freak ben en ik alles graag zelf in de hand wil leren hebben, maar ik slik het nu wel, met name voor op mijn werk, het helpt me wel maar ik vind het nog altijd niet DE oplossing ofzo, ook ivm bijwerkingen, dus ik slik het als ik het nodig heb, maar zeker niet iedere dag. Met methylfenidaat (ritalin) kan dat gelukkig! Heel veel succes met je zoektocht naar dat wat voor jou het beste werkt!

    Like

  21. Dag Martha, bedankt voor je reactie terug.
    Het is inderdaad een lastige keuze want heb het al 31 jaar zonder medicatie kunnen doen.
    Voor mij zal de medicatie dan ook voornamelijk voor mijn werk zijn. Heb een functie waar vaak een goede concentratie vereist is en ja daar gaat het wel eens fout. Vaak ben ik snel afgeleid door dingen die om me heen gebeuren of mensen die ineens om me heen beginnen te praten.
    Ook heb ik moeite met dingen langs me te leggen voor een later tijdstip. Voorbeeld:
    Ik krijg tijdens dat ik aan het werk ben een mail dat de verwijzing naar het ziekenhuis is afgewezen. Normaal leg je dat langs je neer en ga je er achteraan in je pauze of zodra je afgewerkt bent. Maar nee, ik moet dat meteen doen omdat het anders in mijn hoofd blijft hangen en mijn werk niet de complete aandacht krijgt die het moet hebben.
    Graag wil ik nog verder komen binnen het bedrijf, alleen ben ik bang dat het me op deze manier niet echt makkelijk gaat lukken. Een beetje meer rust in mijn hoofd zal mij hier goed mee kunnen helpen.
    Verder ben ik thuis (en wellicht op het werk) goed in dingen uitstellen. Zodra het een chaos is in mijn hoofd ben ik soms niet te genieten en dan ben ik af en toe een vervelende flapuit.
    Zodra ik ergens voor ga (ook thuis of op het werk) dan kan ik er helemaal in op gaan en ben ik niet te stoppen tot dat het klaar is of helemaal naar mijn zin is. Voor mij baas een groot plus punt want ik zoek alles tot in de puntjes uit zonder dat het altijd meer tijd kost. Tijd kost geld, maar dingen vergeten des te meer.
    Dit zijn in kleine lijnen wat dingetjes waar ik tegenaan loop. Heb nog een weekje om er goed over na te denken, maar ik denk dat het wel het proberen waar is. Baat het niet dan schaat het niet.

    Geliked door 1 persoon

  22. Ja Druktemaker, daar heb je helmaal gelijk in: baat het niet dan schaadt het niet, je weet hoe het is zonder medicatie dus je kan altijd kijken hoe het is om het met medicatie te doen en misschien dat veel van bovenstaande dingen dan verminderen of wegtrekken. Persoonlijk vind ik medicatie geen tovermiddel, maar het is vaak wel een handig hulpmiddel. Krijg je naast eventuele medicatie ook cognitieve gedragstherapie? Daar kan je misschien ook leren om dingen op een andere manier aan te pakken??

    Like

  23. Ik krijg naast de eventuele medicatie inderdaad nog hulp via therapie voor de dingen waarmee ze mij op die manier nog wel verder mee kunnen helpen.
    Tijdens het onderzoek bleek al dat ik voor veel dingen al een slimme oplossing uit mij zelf gevonden had, maar alle tips en hulp zijn van harte welkom.
    Medicatie zie ik ook zeer zeker niet als tovermiddel maar wel als een extra handvat om sommige dingen makkelijker aan te kunnen. Het is iets waar ik zelf achter moet komen of het mij inderdaad helpt en niet dat ik juist meer last krijg door eventuele bijwerkingen.
    Weet je toevallig een goede site of forum waar je in contact kunt komen met lotgenoten?

    Geliked door 1 persoon

  24. Heel veel succes met je zoektocht naar dat wat voor jou werkt druktemaker! Ik ben zelf niet zo bekend in de sites en forums rondom lotgenoten contact. Ik kijk regelmatig op de adhdvrouw facebookpagina, die is wel leuk en up to date.
    Wel heb ik bij mijn ggz instelling deelgenomen aan een adhd-groepstraining, ook omdat ik in contact wilde komen met andere mensen met adhd, ik weet niet of dat misschien bij jou ook mogelijk is?

    Like

  25. ik ben moeder van een adhd-kind(eren, de rest is niet getest, maar ik ben inmiddels ervaringsdeskundige), helaas leven wij in een maatschappij die vooral bestaat uit theorie en vastgelegde gedragscodes… ik ben niet jaloers op adhd, maar heb wel veel respect voor al die hobbels en bergen die een adhd-er heeft te nemen om in ieder geval een stukje begrip te mogen ontvangen…

    Geliked door 1 persoon

  26. Dankjewel voor je mooie reactie nanda. Ik ben het met je eens, onze maatschappij is niet altijd tolerant voor kinderen en volwassenen waarbij het brein iets anders werkt, hoewel ikzelf wel ook veel lieve en begripvolle mensen om me heen heb trouwens, die zijn er gelukkig ook!

    Like

  27. Wauw ik krijg er een brok in mijn keel van. Mischien word het tijd dat ik vriendjes word met adhd en hem acepteer zoals hij is. Want zeg nou zelf weg stoppen heeft geen zin hij zal er altijd voor me zijn!

    Geliked door 1 persoon

  28. Dankjewel voor je mooie reactie daniel! Ja misschien als je hem zelf meer leert accepteren kun je er ook makkelijker de positieve kanten van zien. Succes!

    Like

  29. Blij dit verhaal te lezen..bij mijn zoontje van 7 is onlangs adhd vastgesteld…ook als ouders krijg je veel te verwerken…je kind is stout…je moet strenger zijn, je hoort veel en krijgt vele verwijten…tot je zegt dat hij adhd heeft…dan zijn ze vlug weg…mijn zoon is een schatje en ik weet dat hij er gaat komen maar nu moeten we samen deze moeilijke periode door en hij zal er sterker uitkomen…bedankt voor dit mooie verhaal…ik krijg meer vertrouwen in zijn toekomst. x

    Geliked door 1 persoon

  30. Jeetje angel, dat is ook niet niks. Zoveel verwijten die jullie te horen krijgen. Zo jammer vind ik dat, sommige mensen zijn zo hard en kort door de bocht! Heel veel sterkte en succes samen! Ik vind het heel mooi om te horen dat mijn blog jullie meer vertrouwen in de toekomst heeft kunnen geven!

    Like

  31. Nu weet ik wat meer over adhd en de inpakt op die personen. Ik ken een heel lief kindje op mijn zoon zijn school, met adhd. Het kind ziet er dolgelukkig uit. De mama uiteraard ook met haar schat maar ook uitgeput. Zou tof zijn als er wat meer begeleiding en tips zouden komen voor de ouders. Dat zij sterk achter hun kind kunnen staan en hen begeiden door de grote wereld die niet altijd veel begrip heeft voor adhd. Mooie tekst. Veel succes iedereen. Ik heb veel respect voor jullie

    Geliked door 1 persoon

  32. Ja mooi verwoord allemaal en zeer herkenbaar. ..heeft alleen me relatie gekost omdat er anders zijn…nu met medicatie wat meer onder controle

    Geliked door 1 persoon

  33. Dankjewel voor je mooie reactie someone, het zou mooi zijn als kinderen met adhd er ook gewoon mogen zijn zoals ze zijn met hier en daar misschien een beetje extra begeleiding en begrip van buitenaf. Ik denk dat iedereen graag gewaardeerd en geaccepteerd wil worden door de mensen om zich heen en ik denk zeker als je adhd hebt, dat dit door anderen soms perongeluk wordt vergeten.

    Like

Plaats een reactie