7 dingen die mijn adhd versterken

Ik heb altijd adhd en ik zal altijd drukker, impulsiever en ongeconcentreerder zijn dan gemiddeld Nederland, vandaar waarschijnlijk die diagnose. Dat is niet erg, ik heb dat best heel aardig onder de knie gekregen en als ik het even niet onder de knie heb dan hebben ze daar een pilletje voor uitgevonden, ideaal.
Hoewel ik altijd adhd heb en altijd adhd zal hebben, zijn er bepaalde momenten of omstandigheden die mijn adhd in een mum van tijd versterken. Hieronder heb ik mijn grootste zeven op een rijtje gezet:

1. Suiker.
Het lijk heel cliché maar het is echt zo. Snelle suikers helpen me echt niet met rustig worden of rustig blijven.

2. Onduidelijkheid.
Als dingen onduidelijk zijn begin ik te draaien, te wiebelen en met mijn benen te bewegen. Onduidelijkheid versterkt mijn adhd kenmerken.

3. Zenuwen of ongemakkelijke momenten.
Zenuwen of ongemakkelijke momenten maken me onrustig. Ik ga gekke dingen doen en gekke dingen zeggen. Er gaan dingen over de tafel of over de grond en ik kan mijn impulsen echt veel minder goed remmen waardoor ik belachelijk onzinnige grapjes begin te maken om de spanning te laten zakken wat meestal alleen maar averechts werkt.

4. Veel mensen bij elkaar.
Veel mensen bij elkaar in 1 ruimte met mij erbij maakt mij vaak drukker en onrustiger. Mijn prikkelverwerking raakt overwerkt door de hoeveelheid aan prikkels die tegelijk binnenkomt en mijn adhd besluit dat die het beste voor mij weet hoe die dit aan moet pakken. Doink doink.
Ik kan geen gesprek meer voeren omdat ik door alles wordt afgeleid, mijn onrust neemt toe en ik ben vaak net zo verbaasd als de mensen om me heen over hetgeen dat ik zeg.

5. Feestjes.
Knipperende lampen, harde muziek en veel mensen. Ja echt hoor, ik weet zeker dat feestjes leuker zijn als je adhd hebt.

6. Een leuk vooruitzicht.
Als ik een leuk vooruitzicht heb en ik me daarop verheug zul je het merken. Het versterkt alle adhd symptomen en hoe dichter het leuke vooruitzicht in de buurt komt, hoe drukker, afgeleider en impulsiever ik word.

7. Het moment na een hyperfocus of het moment dat mijn medicatie is uitgewerkt.
Na een periode van super concentratie en super rust, komt de piek. BAM het moet er gewoon uit ofzo. Ik heb echt even nodig om al die energie er weer uit te krijgen en me ergens op concentreren hoef ik niet eens te proberen.

Tumtumtummm is het herkenbaar of hebben jullie aanvullingen? Altijd welkom!

Advertenties

17 gedachtes over “7 dingen die mijn adhd versterken

 1. Hoi Martha het is heel herkenbaar voor mij vooral als iets niet echt duidelijk is of als iemand denkt mij te moeten beschermen en het iets anders voorstelt dan dat het is gaan mijn gedachten op de loop en kunnen zich alle situaties bedenken eigenlijk vooral alle nare situaties jammer genoeg . Ik heb het ook wel als er iets onverwachts gebeurt of iemand spontaan iets voorstelt
  Gr annemarthe

  Liked by 1 persoon

 2. Hoi Martha.
  Als niet-adhdmens kan ik je niet met eigen ervaringen helpen. Maar misschien is het volgende een aansluiting.
  Vandaag was ons kleinkind jarig. Ze werd 2 jaar. Er waren op het feestje drukke kinderen, door elkaar kletsende volwassenen, voortdurend vragen aan onze zoon en zijn vrouwtje voor koffie, een pilsje, een asbak, een stuk taart, koffiemelk, suiker, enz. Kortom voor zoonlief druk druk druk. Hoe hij deze dag doorgekomen is weet ik niet. Daarvoor waren wij te vroeg weg.
  Wat mij opviel aan hem was dat hij van tijd tot tijd even weg was in huis. Het feest was in de tuin. Ook viel mij op dat hij bijzonder geduldig met de hele kleine gasten van 2 tot 6 jaar bezig kon zijn. Misschien is het stoepkrijten met de kleintjes zittend op de grond een manier om ff af te sluiten van de rest. Hij meed de suikerzoete koek, cake en taart. Hij liep met t ponymeisje mee, dat ingehuurd was voor een ritje voor de kleintjes op de rug van het beest. Dat zou ook een rustmoment kunnen zijn. Hij zocht in t gezelschap altijd één persoon op waarmee hij kletste. Ook dat kan rust brengen in de voor ons gezellig drukke middag.
  Ik weet niet of wat mij opviel een bewuste keuze was van hem. Misschien herken jij hierin iets van jezelf.
  Jouw blog zet mij iedere keer aan het nadenken. Dankjewel hiervoor.

  Liked by 1 persoon

 3. Hoi Martha.
  Ik krijg meer zicht op wat bij jou versterkend werkt, wat aanjaagt en wat je opjaagt. Ik kan dat volgen, begrijpen en invoelen. In mij zit ook naar een oplossing zoeken, verzachten en mee omgaan. Ik sta aan de zijlijn, ben geen ervaringsdeskundige,slechts een waarnemer. Onze zoon worstelt met de zelfde problemen en zoekt naar wegen om de rust in zichzelf te bewaren. Hij weigert een smarttelefoon want dat is te gecompliceerd en leidt hem af. Hij wil niet beunen want de planning en uitvoering is te veel gedoe voor hem. Hij doet slechts één ding tegelijk en maakt dat eerst af. Hij rookt af en toe een joint om een uit zijn “bijenkorf” (hoofd) te stappen.
  Heb jij of heeft een van jouw volgers ook zulke oplossingen?????

  Liked by 1 persoon

 4. ja Villa, ik denk ook dat heel veel mensen zich erin herkennen. Ik merk alleen dat ik vaak veel meer in het extreme doorschiet bij deze dingen dan mensen om me heen en dat maakt wel iets van verschil. Maar zo is iedereen anders en zo heeft iedereen wel iets. Dus doe mij dan maar mijn adhd. ^^

  Liked by 1 persoon

 5. ja dat heb ik ook Annemarthe onverwachte dingen of spontane acties of last minute toestanden. BAM!! Direct onrust en hyperen. En op de loop gaan met vooral negatieve gedachtes heb ik ook heel erg. Altijd ook bang zijn dat mensen moe of gek van me worden enzo.

  Like

 6. ja weet je, en ik hoop eigenlijk dat je dat misschien herkent van je zoon, maar (en daar zal binnenkort ook een blog over komen) dat ik niet goed weet van stoppen. Als ik het leuk heb en ik ben echt druk-druk zeg maar, dan ben ik echt de rem helemaal kwijt. Nu ben ik al niet echt goed in mezelf remmen, maar dan ben ik helemaal een pinguïn met speed en op die momenten wil ik mezelf niet afzonderen. ik ga maar door en door en door en dan als het feestje afgelopen is of als mensen boos zijn ofzo, dan wens ik heel hard dat ik me juist wel even had afgezonderd, maar op die momenten zelf voelt dat echt niet als een optie want uh hallo ik heb het toch super leuk?! Snap je? Herken je dat?

  Like

 7. ja Pluto, ikzelf heb alle berichtgevingen op mijn telefoon uit staan. Dat scheelt voor mij sowieso wel al heel erg. Ik krijg dan wel WhatsApp berichten, mails en messenger berichten binnen maar ik krijg in ieder geval daar al niks meer van te zien. Dat scheelt voor mij echt een hele hoop kwa afleiding. En ik zou ook niet als zelfstandige gaan beginnen om precies dezelfde redenen als je zoon. Al die chaos die op je afkomt. Nee bedankt, dat zie ik mezelf echt niet doen. Joints e.d blijf ik vanaf omdat ik bang ben dat ik dat lekker vind en zoals ik in mijn vorige berichtje schreef, ik ben echt heel erg slecht in het remmen van mezelf en dat werkt door op eigenlijk alles. Maar ik heb eigenlijk nog niet echt iets gevonden wat me nu echt een goed en rustig gevoel en ontspannen gevoel geeft.. Ik ben eigenlijk altijd wel gespannen en opgejaagd ofzo.. Was nog altijd aan het denken om toch yoga of iets uit te proberen misschien dat dat voor echte ontspanning zou kunnen zorgen.

  Like

 8. Geweldig goed Martha! Ik ben zo blij dat je dit in simpel taalgebruik benoemd. Bedrijfsuitjes zijn erg berucht bij mij. Ik loop tussendoor maar weg als het me te veel wordt. Het moet er gezellig zijn! Iedereen wil er het grootste woord en de mooiste grap vertellen. Zeker als er gedronken wordt. Nou ja hangt natuurlijk wel de bedrijfscultuur af. Drukke cafés en restaurants versterken ook.No go-area!

  Liked by 1 persoon

 9. Oh Martha, om te beginnen realiseer ik me dat ik je Facebook pagina nog helemaal niet ‘like’. Dat kan natuurlijk niet. Dus doe ik dat meteen even.

  Ten tweede.. ik denk dat 7 punten al meer dan genoeg zijn! Niet dat ik aanvullingen heb als niet ADHD-er. Het doet me alleen denken aan mijn uitgaansperiode en ik altijd voor de chocolademelk ging. Vervolgens kwam ik de hele nacht dansend door met de meeste energie van iedereen. Iedereen drukte me op het hard om maar niet aan de alcohol of cola te gaan, voor het geval ik nog meer zou stuiteren 🙂

  Like

 10. haha ja williams, ik ben dan niet doodmoe als zijnde van ik kan niks meer doen omdat ik zo moe ben, maar ik word wel gewoon soms doodmoe van mezelf als ik dan zo hyperactief door de dag heen vlieg haha..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s