wat ik tegen mijn 15 jaar jongere ik zou zeggen

Hallo daar,

Je bent nu nog een tiener, je hebt de twintig nog niet bereikt. Je hebt je middelbare schooldiploma nog niet gehaald en je bent je opleiding nog niet begonnen. Maar dat komt allemaal wel, maak je maar geen zorgen.
De middelbare school is niet zo je ding, nooit geweest en ik weet dat het dat ook nooit zal worden. Teveel vakken waarin jij je niet interesseert, teveel huiswerk waarin je geen zin hebt en teveel regels waaraan jij je gewoon niet zo goed kunt houden. Je zit net iets te vaak alleen of je staat net iets te vaak op de gang en ook dat kan je net iets te weinig interesseren. Je fladdert voornamelijk op en neer en ik vind het rot voor je om te zien dat je zelfs voor vrienden niet echt rust kunt vinden. Niet dat jou dat op dit moment veel uitmaakt, maar toch.

Het is niet erg,
Maak je geen zorgen,
Je komt er wel.

Die stomme vraag wordt jou steeds vaker gesteld.
En hij zal je alleen nog maar vaker gesteld gaan worden.

De vraag of je adhd hebt.

Ik weet dat jou dat nu nog niet zoveel uitmaakt, gelukkig.
Jij doet gewoon je ding, dat het te maken heeft met hersenen die misschien iets anders werken heb jij nog helemaal niet door, je doet misschien wel anders, maar echt anders voel jij je nu nog niet.
Je praat vaak teveel en je lacht soms te hard. Maar dat is nog niet erg, jij vind dat nog niet erg. Je bent spontaan en je bent enthousiast en ik geniet ervan wanneer ik zie hoe wonderbaarlijk onbevangen jij nog bent. Blijf maar zo lang mogelijk zo onbevangen als dat je nu bent.

Het zal niet lang duren voordat de blikken van de mensen om je heen strenger worden en het zal niet lang duren voordat de reacties van de mensen om je heen harder worden en dan zul jij je meer en meer bewust worden van jezelf. Van je drukte, van je impulsiviteit. Ik wil je vragen om je daar niet door te laten leiden, asjeblieft. Laat de mensen om je heen gewoon zijn, zij mogen hun mening hebben, maar jij hoeft je daar niks van aan te trekken.
Sommige mensen snappen het niet, ze snappen niet dat jij gewoon iets anders werkt. Dat je het heus wel probeert en dat je heus wel je best doet. Ze snappen niet dat jij je gewoon niet zo gemakkelijk aan hun regels kunt aanpassen, dat jij je eigen handleiding hebt, dat je dat niet expres doet. Neem ze dat niet kwalijk, maar laat je asjeblieft niet door hun onwetendheid leiden, je verdient beter dan dan.

50b28b6c33285fc5485b0aca65891f1c

Natuurlijk ben je soms een beetje druk en natuurlijk doe je soms dingen die je beter niet had kunnen doen en ik weet dat je snel afgeleid bent en dat je belangrijke dingen iets te vaak vergeet. Dat weet je zelf ook wel, maar laat daardoor niet je zelfbeeld aantasten. Laat daardoor niet je zelfvertrouwen minder worden, jij hebt andere kwaliteiten, probeer die te zien.

Er zullen mensen om jou heen zijn die jou waarderen voor wie je bent, het maakt hen niet uit dat je iets drukker bent, zij snappen dat. En diezelfde mensen zullen jou helpen om er te komen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem hun hulp aan en voel je daardoor niet als een last. Die mensen zouden jou niet helpen als ze dat zelf niet zouden willen. Ik weet hoe bang je ervoor bent om een last voor anderen te zijn, maar echt waar, je bent geen last. Net als de rest, mag ook jij er zijn.

Geef jezelf de tijd om dingen te leren en als dalijk het besef komt dat je iets anders bent, word dan niet boos en ben dan niet zo hard voor jezelf. Je doet je best, dat heb je altijd gedaan. Ik weet dat, ik zie dat. Zie niet alleen wat niet lukt, maar zie ook wat wel lukt, waar je wel goed in bent, wat je allemaal wel kan.

Ondanks of dankzij je adhd.
Je komt er wel.
Maak je geen zorgen.
Ik beloof je.
Met jou komt het goed.

Advertenties

12 gedachtes over “wat ik tegen mijn 15 jaar jongere ik zou zeggen

 1. Lieve Martha je raakt me. Je begrijpt je jongere ik, je houdt van haar/jezelf, je vertrouwt de kleine Martha en je steekt haar een hart onder de riem. Precies wat een goede moeder doet. Jij bent de moeite dubbel en dwars waard. Hartegroet.

  Liked by 1 persoon

 2. Wow, Martha! De middelbare school is echt zo’n plek waar je voor het eerst merkt hoeveel aanpassing andere mensen eigenlijk van je verwachten. Je beschrijft zo goed hoe dat werkt: Je valt op. Mensen stellen vragen die langzamerhand steeds opdringeriger worden. “Heb je ADHD ofzo?” En dan ga je twijfelen aan jezelf, terwijl het probleem veel meer in de omstandigheden zit dan in jou.
  Je vorige stuk, over de yoga, was voor mij echt een eyeopener. Opeens zag ik hoe dat er voor jou uitziet. De verwachting dat je je als deelnemer aanpast aan de “yoga-achtige sfeer”. En de subtiele manieren waarop mensen je duidelijk kunnen maken dat je stoort als je anders in elkaar zit.
  Ik denk dat kinderen op de middelbare school vaak een heel smal weggetje kiezen. Zo gaan ze op weg naar het hokje waar ze precies inpassen. Ik ben heel blij dat jij dat niet doet, en dat je nog steeds op een spontane manier kunt zeggen: “Yoga, waarom niet?”

  Liked by 1 persoon

 3. dankjewel voor je lieve reactie Pluto 🙂 het heeft even geduurd maar dan na 15 jaar viel dat kwartje dan uiteindelijk toch.

  Like

 4. dankjewel voor je lieve reactie Kaya. Ja ik denk dat niemand er steeds opnieuw buiten wil vallen en dat niemand het leuk vind om altijd aangekeken of aangesproken te worden en dat je dan op een gegeven moment dingen gaat ontlopen snap ik wel.. Het aller liefste zou ik me ook aansluiten bij een yoga clubje voor mensen met adhd omdat ik dan niet de enige ben die zo onrustig is en doet.

  Liked by 1 persoon

 5. Oh wat prachtig!!! Wat ben jij toch inspirerend. De jongere jij had vast nooit kunnen indenken dat ze haarzelf dat steuntje in de rug zou geven later. Ik vind dat je deze brief naar alle jonge ADHD-ers moet verzenden, hoor. Om te laten weten dat het goed komt en om te laten weten dat het ok is om hulp te vragen en te krijgen. Dat ze niet alleen zijn en dat ze net dat beetje extra leuke energie de wereld in sturen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s