methylfenidaat (ritalin) en adhd: blijkbaar is het een “no go”

Blablabla, daar gaan we weer, met zijn allen lekker methylfenidaat bashen. Er zijn doden gevallen en de bijwerkingen zijn enorm. Voor kinderen mag het wel maar voor volwassenen is het echt heel gevaarlijk. Pas op.

Dus als je kinderen hebt met adhd en mochten die toevallig op een dag 18 worden, gooi dan maar gelijk de hele voorraad in de vuilnisbak, want vanaf nu wordt het gevaarlijk met de dood als gevolg. Want 3 doden waarvan niet is aangetoond dat het door de methylfenidaat komt, dat is echt een goede reden tot paniek.

Op het nieuws en in de krant, het brengt weer grote koppen met zich mee en ik word een beetje moe van deze discussie want ALS je al hartkloppingen door de methylfenidaat krijgt, dan stop je er toch gewoon mee? Niemand dwingt je om dat pilletje te slikken? We hebben het immers over volwassenen?

Ben ik nu zo slim of zijn zij nu zo dom?

ritalin-methylphenidateMaar dat is blijkbaar niet genoeg, nee want het kwaad is al geschiet en daar op onder andere twitter komt de discussie rondom adhd alweeeeeeer op gang, weer komen daar de groentes, de beweging, de vis en de slaap om de hoek kijken want dat zou hetzelfde effect hebben als methylfenidaat (trust me, it doesn’t) en weer komen daar de goed voorgelichte buurvrouwen die schreeuwen dat methylfenidaat hetzelfde is als speed of cocaïne. (wat ik op mijn beurt eerlijk gezegd sterk betwijfel maar wat ik dan eigenlijk niet echt hardop durf te zeggen omdat ik bang ben voor de discussie die dat dan weer teweeg zal brengen).

Er is weinig begrip voor de groep mensen die methylfenidaat slikt en er wordt amper gesproken over de positieve aspecten van het medicijn.
Ik stop, ik begin, ik stop, ik begin, ik stop en uiteindelijk ben ik weer begonnen want de bijwerkingen wegen voor mij niet op tegen de voordelen. Methylfenidaat neemt mijn adhd niet weg, maar het haalt de scherpste randjes ervan af en ja, daar ben ik gek genoeg op sommige momenten heel erg blij mee.

Het gaat niet om een samenleving die niet tolerant zou zijn en het gaat niet om het zoeken naar een excuus. Nee, het gaat om het krijgen van die baan die je zo graag zou willen, het gaat om het goed kunnen uitvoeren van je werk omdat je dat heel graag wil, het gaat om het kunnen voeren van hele belangrijke gesprekken omdat die je helpen om beter in het leven te kunnen staan, het gaat om geconcentreerder achter het stuur te kunnen zitten en het gaat bij mij op het einde van de dag ook om beter te kunnen slapen. Wat denk je dat het met een mens doet als al dat bovenstaande niet lukt, gaat of kan.

Ja inderdaad, denk daar maar eens even over na!

Methylfenidaat is geen overbodige luxe, het is ook geen lekker drugsje om high van te worden en het is al helemaal geen sluipmoordenaar. Methylfenidaat is medicatie die ik neem zodat ik beter kan functioneren en ik ben blij dat het er is.

Advertenties

34 gedachtes over “methylfenidaat (ritalin) en adhd: blijkbaar is het een “no go”

 1. Ik was ook ‘groot fan’, maar na twee zwangerschappen vind ik de bijwerkingen toch te heftig om het weer op te bouwen.. Als ik echt ergens m’n kop bij moet houden slik ik een halve. voor de rest, m’n werk heb ik toch al 😉
  voor m’n kindjes ben ik liever een gezellige chaotische moeder die snoeihard door het huis kan rennen om het huishouden (half) te doen..
  idd, ik had wel hartkloppingen 😀

  Liked by 1 persoon

 2. Lieve ADHD-ers. Onze zoon, inmiddels 34,
  stuiterde 20 jaar geleden door ons hoofd, het
  huis, de wereld. Als ongeruste ouders naar
  huisarts en specialist. Etiket: ADHD. Remedie:
  Ritaline. Dus moest hij aan de pil. Vier maanden
  later en drie evaluaties met zoonlief later
  mocht hij van ons stoppen. Zijn motivatie:
  ik word er sloom van en ik ben niet mezelf en
  het voelt raar. Zo is t gebleven tot op de dag
  van vandaag. Ik denk dat de mens zelf zeer
  goed kan bepalen wat goed is voor hem/haar.
  De omgeving heeft er soms wat meer moeite
  mee. Mijn vrouw en ik mogen volgende week
  uit de dwangbuizen en zonder medicatie
  naar huis. 😂😂.

  Liked by 1 persoon

 3. Ze zullen altijd een vinger wijzen naar deze die het nodig hebben om juist de rust te vinden.
  Ik had het artikel ook gelezen maar als mensen het gaan nemen om wakker te blijven en ze nemen er niet een maar enkele te gelijk dan hebben ze de dood zelf op hun naam.
  Spijtig genoeg ken ik er ook die het nemen tijdens de examen periode. Maar vergeten dat het een medicatie is die strikt van persoon tot persoon afhangt.

  Als experiment heb ik het ook eens moeten nemen. Gewicht leeftijd en daar kreeg ik mijn dosis naar.

  Spijtig genoeg komt het telkens in een slecht daglicht. Maar Martha met jouw artikel is het een opheldering voor heel wat negatieve mensen over deze medicatie.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 4. Hoi Martha. Als ik je artikel lees, wordt me heel erg duidelijk hoe jij tegen methylfenidaat aankijkt. En dat is prima. Ik zou, nu ik het gelezen heb, niet willen zeggen dat het medicijn verboden moet worden. Toch denk ik niet dat methylfenidaat onder alle omstandigheden veilig is. In een artikel op Mad in America waarschuwde de schrijver voor drie dingen: psychische bijwerkingen (bijvoorbeeld gevaarlijke stemmingswisselingen of depressie als je er plotseling mee stopt) lichamelijke bijwerkingen (bijvoorbeeld hartritmestoornissen en bij een hele kleine groep mensen een hartinfarct) en het risico dat mensen zich met een rijtje symptomen naar de dokter begeven, op zoek naar een recept voor methylfenidaat, omdat je er zo lekker lang mee kunt doorleren in de nacht voor je tentamen.
  Ik denk dat het belangrijk is dat mensen die een medicijn voorgeschreven krijgen goed geïnformeerd worden over de risico’s. Ik denk ook dat de mensen die zeggen: “Methylfenidaat werkt bij mensen met ADHD heel anders dan bij mensen zonder ADHD” ongelijk hebben. Elk medicijn heeft zowel positieve als negatieve effecten. Je moet je altijd afvragen of voor jou, op dit moment, de positieve effecten zwaarder wegen dan de negatieve. Daarom is het ook helemaal niet raar om te zeggen: “Ik ga dit middel nu nemen, want ik heb net een nieuwe baan.”
  Mijn grootste bezwaar tegen medicijngebruik voor psychische problemen is dat het vaak niet vrijwillig is. Kinderen die op school niet welkom zijn als ze hun pilletje niet innemen (en vul de rest maar in). Er zouden alternatieven moeten zijn en als een middel voor jou niet werkt, zou je het recht moeten hebben om ermee te stoppen, ook als je klein, oud of “psychisch ziek” bent.

  Liked by 2 people

 5. Wat een heerlijk, sensationeel, bangmakerij was dat krantenartikel. Want wat geeft het artikel eigenlijk aan? Eigenlijk helemaal niks. Oké we hebben drie doden en alledrie gebruikten ze toevallig Ritalin. Wat zegt dat? Niks. Het onderzoekscentrum geeft aan dat er geen causaal verband is, maar die is er mogelijk wel en dat moeten ze nog onderzoeken. Dus tot die tijd weten we… Niks! Een mogelijk causaal verband is nog geen verband. Dus kunnen we beter effe afwachten wat uit het onderzoek komt. Waarschijnlijk hoor je er nooit meer wat over, omdat er geen causaal verband blijkt te bestaan. Alleen negatieve verhalen over Ritalin haalt het nieuws natuurlijk.

  Liked by 1 persoon

 6. ja nu Smiekie, ik ben ook niet van het 24/7 gebruik, maar soms is het wel heel fijn om te weten dat je erop terug kunt vallen als het nodig is. Ik heb respect voor de keuze die je hebt gemaakt!

  Like

 7. haha ja Pluto, precies, ik denk dat iedere volwassene zelf heel goed kan aanvoelen wat goed voor hem of haar is. Je zoon (is die al 34???) begrijp ik heel erg goed dat die er sloom van word, dat herken ik ook echt heel erg! Dat is ook de hoofdreden waarom ik al een aantal keer ermee ben gestopt, nu slik ik het alleen wanneer ik het in mijn ogen nodig heb en zeker nu ik net een nieuwe baan heb, ja is gewoon fijn dat ik die keuze kan maken want het maakt het soms gewoon net iets makkelijker allemaal, maar ik vind het zo jammer dat je over die kant dan weer vrijwel niks in de krant terug ziet komen.

  Liked by 1 persoon

 8. en Shivatje, wat waren je bevindingen van dat experiment? Wat voor een experiment was het precies? Dankjewel voor je mooie compliment trouwens 🙂 En het klopt, de werking en de dosis is echt voor iedereen heel anders. De werking kan zelfs per werk verschillen.

  Liked by 1 persoon

 9. ja Kaya ik vind sowieso dat je zelf goed in de gaten moet houden of het wel goed voelt wat je doet en dat je daarnaast regelmatig een check up zou moeten hebben met je psychiater gewoon om even te kijken of alles wel goed gaat enzo en wat je zegt bij kinderen, dat vind ik ook heel erg triest. Dat scholen perse willen dat kinderen medicatie gebruiken maar kijk ook vanuit het standpunt van de leerkracht die dan voor zo’n klas staat met 35 kinderen waarin de werkdruk steeds verder oploopt, dat keurt dingen niet goed, maar begrijpen kan ik het ergens wel zij staan ook met de rug tegen de muur en de handen in het haar en denk dat zij ook graag dingen liever anders zouden willen en zouden doen..
  Er is nu ook veel te doen rondom mindfulness heb ik gelezen en tijdje geleden ook op tv in een docu gezien, dat dat een heel goed effect zou hebben en ik ben het ook wel serieus aan het overwegen om het te proberen.

  Liked by 2 people

 10. ja Stayc, slecht he. Wat nu precies het doel van het kranten artikel was weet ik niet. Het is wat je zegt, het artikel zei niks, maar adhd en ritalin stonden wel weer negatief in het nieuws. Beetje jammer.

  Liked by 1 persoon

 11. Amen!!

  Naast dat ik m’n leven wat meer geordend krijg, scheelt het me een hoop extra kosten in de bezine (ik rijd rustiger) en waar er ‘vroeger’ iedere maand toch wel 1 of 2 bekeuringen per maand in m’n brievenbus lagen, helpt het ook hierin mee!!

  Goed stuk Martha, THANX!!!!

  Liked by 1 persoon

 12. Het was om te voelen wat de medicatie deed.
  Mijn bevinding erin. Ik kon langer helderder blijven.
  De rust heb ik al in me, en daar voelde ik nu niet echt een verschil in.
  En nogmaals over het artikel men zou alles moeten weten. En zeker geen vinger gaan wijzen naar mensen die het nodig hebben.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 13. oooooooo jaaaaaa de ritalin heksenjackt zuchtttttt ik ga er maar niet eens meer op in…. ik slik het nu dan al twee maanden niet meer maar dat heeft te maken met mn vitamine te korten niet met dat het slecht zou zijn,
  ik heb dus ook steets dit soort gespreken met mn ex man over onze zoon dat is heel vermoeiend.

  Liked by 1 persoon

 14. Weet je nog hoeveel mg je toen had genomen shivaatje? Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen er juist heel opgejaagd door worden wanneer ze zelf geen adhd hebben.

  Liked by 1 persoon

 15. Ikke ook van jouw stukjes… ik herken me altijd zo in wat je schrijft…!

  (Ps. wil niet zeiken hoor, maar ’t is “hartkloppingen”… 😉)

  Liked by 1 persoon

 16. Ja noelle nu kijk, dat je goed overweegt enzo en goed erover nadenkt dat snap ik wel en dat je goed in de gaten houd is alleen maar goed denk ik, maar het is altijd direct zo negatief en zo afkeurend terwijl de voordelen ervan dan zo van tafel worden geschoven alsof het niks voorstelt, dat vind ik zo jammer want daarmee beseffen sommige gewoon denk ik niet hoe lastig sommige dingen kunnen zijn als je adhd hebt, ja behalve de groep die zelf adhd heeft, maar die word gemakshalve anders gewoon even vergeten lijkt het soms

  Like

 17. blockquote, div.yahoo_quoted { margin-left: 0 !important; border-left:1px #715FFA solid !important; padding-left:1ex !important; background-color:white !important; } 🔝 …. allergie voor schrijfVouten…. heb jij dat ook? 

  Liked by 1 persoon

 18. Dat antwoord moet ik schuldig blijven ik weet wel dat ik twee pilletjes kreeg.
  Opgejaagd nee dat zeker niet. Maar moet nu wel zeggen ik ben zo en zo de rust zelf. 🙂

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 19. Ik ben dus een van die “volwassenen” die na advies en begeleiding van de dokter dit tabletje ging slikken. Bij mij kwamen dus die psychoses, hartkloppingen, etc. Dit mede door de combinatie met andere medicijnen. 1 belletje naar de dokter en hoppa Siem was klaar met Ritalin. Ik moet een andere weg vinden om te worstelen met mijn ADHD.
  Neemt niet weg dat ik dus WEL !!! een persoon ben die zelf de keuze heeft gemaakt om snel te stoppen (zonder drama en gezeik)

  Liked by 1 persoon

 20. Nou dan was jij ook lekker in de aap gelogeerd… dat lijkt me echt super heftig en zwaar klote zeg! Is dat nu wel allemaal weer opgelost en klaar of heb je er nog altijd last van??

  Like

 21. Hoi Martha. Een aanvulling op onze zoon
  zoals hij nu is. Wij zijn reuze trots op wie hij
  is mèt ADHD. Het schreeuwen bij discussies
  is weg. Als hij ergens in verdiept is haal je
  hem moeilijk uit zijn concentratie. Hij verliest
  zich nog steeds in gamen en kan daar moeilijk
  uit loskomen. Hij kan niet telefoneren zonder
  te ijsberen. Omgevingsgeluiden?? er ontgaat
  hem niets, hij ziet àlles. Hij heeft een fotografisch
  geheugen maar kan drie cijfers achter elkaar
  niet onthouden. Maar hij is ook heel zorgzaam .
  Hij is origineel in taalgebruik en in zijn
  handelen. Hij tekent geweldig. Hij heeft (goed
  voor hem) een zeer afwisselende baan en hij
  houdt van hard werken. Hij is heel sociaal. Ik
  sluit af met een compliment want dat is
  als een warme hand op zijn ziel. Dat verdient
  hij want “in zijn hoofd is het een bijenkorf
  waarvan het vlieggat is afgesloten”. Pluto.

  Liked by 1 persoon

 22. Als iedereen nou eens goed wordt geïnformeerd, mag je daarna gewoon zelf je keuze maken of je wel/niet wil slikken. Want roken is ook dodelijk, maar ja.. sigaretten zijn nog steeds niet verboden. En als die wel worden verboden, zou je denken dat dat meer oplevert dan 3 mensen op jaarbasis. Maar hey, what do I know?

  Wat ik trouwens ook zo fijn vind aan jouw blogs, is dat mijn vocabulaire er altijd op vooruit gaat. Ik kende alleen het woord ritalin. Methylfenidaat kende ik niet en het lijkt me een fantastisch woord voor scrabble. Jammer dat ik daar dan weer lettertjes voor tekort kom.

  Liked by 1 persoon

 23. Ja denk dat medicatie juist kan zorgen voor minder verkeersongelukken enzo, maar die kant wordt dan weer zo weinig belicht.
  Je kan het woord altijd nog inzetten bij galgje, dan ga je die ronde zeker weten winnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s