adhd medicatie: methylfenidaat 3

Methylfenidaat.. Ik vergeet altijd hoe goed het werkt totdat ik weer eens gebruik. De deken van rust die over me heen valt, de gesprekken waarnaar ik ineens kan luisteren zonder te onderbreken en het niet hoeven bemoeien met alles om me heen. Ineens gaat het vanzelf alsof ik er nooit een probleem mee heb gehad. Wanneer je me niet zou kennen, zou je echt niet denken dat ik misschien adhd zou kunnen hebben, ik ben hartstikke doorsnee.

het is wel een beetje saai zo hoor Martha
Ik vind jou zonder medicatie eigenlijk toch veel leuker
Wauw Martha! Wat een verschil is dat he! Dat is voor jouzelf toch ook fijner! Voor ons wel in ieder geval!
Je bent wel rustig vandaag he Martha? Normaal ben je veel drukker? Gaat het wel goed?

Heel even gaat er door mijn hoofd heen dat ik dit misschien toch iets vaker zou moeten doen, het maakt het toch net een beetje gemakkelijker allemaal.
Totdat het is uitgewerkt want dan begint de achtbaan en herinner ik me weer waarom ik geen medicatie wilde….adf25a809566bca647c559b50600b073

Na een hele krappe 3 uur neemt de onrust weer toe, anderen hebben het eerder in de gaten dan ikzelf. Ik begin weer meer om me heen te draaien, ik bemoei me weer meer met alles om me heen, ik maak weer meer onnodige geluidjes en voor ik het weet is het hek van de dam, alles is grappig, alles is leuk, het is 1 groot feest. Hallo rebound. Mijn gebruikelijke ongeremdheid is er niks bij en ja, dat wil wat zeggen maar echt waar, ik kan er niks aan doen.

Uh Martha, volgens mij is je pilletje uitgewerkt.
Martha, misschien is het tijd voor de volgende
Martha hij doet het niet meer he?

Nee joh!!! Hoe kom je daar nu toch bij?!!

Ik fladder niet van links naar rechts, maar ik vlieg als een raket in het rond en het gevoel van schaamte is ver te zoeken het maakt me allemaal helemaal niks meer uit. Slingers, vlaggen, confetti, muziek, regenbogen, fanfares, drumbands en glitters, het zit allemaal in mijn hoofd, wat een feest wat een feest. (Voor mij dan want voor de rest ben ik eigenlijk alleen maar ontzettend vermoeiend)

Wanneer de rebound na een klein half uur weer ten einde is, neemt de prikkelbaarheid het van daaruit weer over. Knip met je vingers en ik word boos, verwacht vooral niet van me dat ik dat onder stoelen of banken ga steken, nee mijn boosheid wil ik met iedereen delen en opnieuw kan ik ook daar eigenlijk vrij weinig aan doen, geloof het of niet maar alles dat onbelangrijk lijkt is ineens echt de moeite waard om boos over te worden. Misschien lijkt het voor jou niks voor te stellen, maar de boosheid die ik voel kan ik niet goed omschrijven, en waarom eigenlijk? Geen idee.
En dan, wanneer ook de boosheid weer is gezakt, ben ik moe, ben ik extreem prikkelgevoelig en heb ik hoofdpijn.

Medicatie sucks. ik wil gewoon Martha zijn omdat ik daar zo goed in ben. Ik wil niet iemand anders zijn omdat ik dan beter in onze maatschappij pas, ik wil gewoon mezelf zijn. Want ik ben ik, net als dat jij jij bent en dat is goed genoeg.

Maar wat nu als ook psycholoog2 zegt dat ik waarschijnlijk zonder medicatie mijn impulsen niet ga kunnen remmen? Wat nu als ik dat zelf ook steeds meer begin te geloven? En wat nu als iemand anders zegt dat ik door mijn impulsiviteit nog eens mensen om wie ik geef kwijt ga raken? En wat nu als ik over 5 jaar 30 ben? Tot wanneer blijft mijn omgeving mijn gedrag accepteren? Ergens is een grens, waar is die? Ouder worden gaat vanzelf maar de rest is toch verdraaid lastig.

Herkenbaar?

Advertenties

23 gedachtes over “adhd medicatie: methylfenidaat 3

 1. Zeker herkenbaar. Toen ik dit gebruikte had ik hier ook enorm veel last van en ben daarom overgeschakeld naar andere medicatie waar geen methylfenidaat in zit. Het werkt anders maar zelf ben ik er wel mee geholpen. ’t heeft ook (voor zover ik door heb) geen rebound effect. Strattera heet het… misschien eens bespreken bij je dokter? 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Ik gebruik Strattera al ongeveer 5 jaar en heb niet echt last van bijwerkingen. Heb wel slaapproblemen maar ik denk niet dat dit door de medicatie komt maar eerder door AD(H)D zelf aangezien dat er ook al was voordat ik Strattera gebruikte..

  Liked by 1 persoon

 3. Wel balen dat het bij jou averechts werkt, dan heb je er dus echt helemaal niks aan. Zo af en toe is het niet verkeerd om de kleine witte helper mee te nemen. Het is niet zozeer de rust die ik omarm, maar vooral het beheersen van de impulsen. Is er helemaal niks dat jou helpt?

  Liked by 1 persoon

 4. Ik heb Ritalin gehad, maar daar kreeg ik migraines van waar je echt U tegen moest zeggen. Ik heb nooit veel geluk met medicijnen, van lithium kreeg ik bijvoorbeeld meer suïcidale gedachten, terwijl dat je juist meer af moet vlakken. Na slechte ervaringen ben ik huiverig voor medicatie, bang dat het echt eens helemaal verkeerd uit pakt…

  Liked by 1 persoon

 5. kan ook nooit gezond zijn, rommelen met al die stofjes in je hoofd. Maar bij jou is het ook niet alleen adhd toch? Dus kan me ook voorstellen dat medicatie dan een andere werking heeft dan dat het zou moeten hebben, vind ik echt lastig voor je hoor!!

  Liked by 1 persoon

 6. Ik slik nog altijd medicatie maar ik ben overgestapt naar langwerkende concerta. Die werkt bij mij veel geleidelijker uit waardoor ik de rebounds niet voel en ik geleidelijk aan weer m’n drukke zelf word zonder dat ik eerst iemand zijn hoofd afbijt omdat hij vraagt of ik ook een koekje wil 😉

  Liked by 1 persoon

 7. Ik heb tijdje methylfenidaat gebruikt en ging met 180 km per uur richting depressie. Nu Welbutrin,zeeeeeer tevreden, rust, orde, ontspannen! Wil nooit meer anders!

  Liked by 1 persoon

 8. Hallo Annegem, ik merk zelf ook dat ik wat last heb van wisselende stemmingen en ik heb al een paar keer gedacht dat dat misschien door de methylfenidaat komt dus ik ben eigenlijk wel blij om te lezen dat jij dat daardoor ook hebt gehad. Voor Welbutrin moet je een spiegel opbouwen toch? Dat kun je niet gewoon een halve week wel nemen en een halve week niet toch?

  Like

 9. Hallo martha,
  Wellbutrin moet idd langere tijd gebruikt worden. Is pas optimaal na 6wkn. In begin ben ik gestart met methylfenidaat. Hier werd ik echter niet vrolijker van. Ben over gegaan op dexamfetamine en dit bevalt veel beter. Ook geen rebound. Mijn gejaagdheid bleef wel. Gebruik er nu Wellbutrin naast, en is voor mij de beste combinatie. Er zijn zeker meerdere mogelijkheden. Het blijft proberen…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s